Voorbereiden op een lange reis, hoe doe je dat?
Nog 80 dagen, dan is het eindelijk zo ver. Op die dag, 4 januari, starten wij met een reis waar wij al zo’n 8 jaar van dromen. Een reis van ca. 7 maanden door Azië. De afgelopen tijd hebben wij gemerkt dat het organiseren van zo’n reis behoorlijk wat voorbereiding vergt. In dit blog delen wij onze ervaringen met jullie, zodat jullie ook precies weten hoe je je voorbereid op een lange reis.
Werk
Juist, dat is direct een dingetje. Werk. Aangezien wij allebei al een aantal jaren fulltime werken is het niet zomaar vanzelfsprekend dat je er even 7 maanden tussenuit kan. Niet alleen is het opsparen van 7 maanden aan vakantiedagen onmogelijk, daarnaast moet het ook nog eens kúnnen bij het bedrijf waar je werkt.
Er zijn natuurlijk een aantal opties wanneer je een baan hebt maar toch een langere tijd wil gaan reizen. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om ontslag te nemen, onbetaald verlof of een sabbatical aan te vragen of deeltijd in het buitenland gaan werken (misschien kun je wel overgeplaatst worden naar een buitenlandse vestiging van het bedrijf waar je werkt).
Vera had ‘geluk’, zij kan 8 maanden onbetaald verlof opnemen op haar werk. Zij trekt op 1 januari dus de deur achter zich dicht en keert in September weer terug op haar huidige werk. Ik zelf had wat minder mazzel, aangezien ik in mijn baan niet langer dan 3 maanden achtereengesloten afwezig kan zijn. Het was bloedspannend, maar ik heb dus ontslag genomen.
Het is dus verstandig om bijtijds te informeren wat de mogelijkheden zijn binnen het bedrijf waar je werkt. Zo maak je de keuze om die lange reis te maken net even wat makkelijker voor jezelf.
Woning
Oke, werk is gecoverd, of in ons geval: Op pauze gezet en opgezegd. Nu de woning nog. Heb je een koopwoning? Dan zou je natuurlijk je huis kunnen verkopen. Wanneer je al weer dat je voor een vast tijdsbestek op reis gaat is dit natuurlijk wel redelijk rigoureus. Zeker als je nog wilt terugkeren. Je kunt daarom ook toestemming aan je bank vragen om je huis (tijdelijk) onder te verhuren. Dit is vaak ook mogelijk wanneer je een huurwoning hebt, zoals wij.
In goed overleg met de verhuurder, in ons geval de woningbouwvereniging, hebben wij toestemming gekregen om ons huis voor 7 maanden te verhuren.
Inentingen
Wij hebben zelf gekozen voor de inentingen tegen DTP, Hepatitis, Rabiës en Buiktyfus. Zoek wanneer dit kan ruim van tevoren uit of je zorgverzekeraar deze inentingen dekt, dit kan je heel veel geld besparen! Bij ons werden de vaccinaties deels vergoed, terwijl wij er eigenlijk van uitgingen dat deze niet vergoed zouden worden.
Visums
Hoewel wij niet 100% zeker weten welke landen wij gaan bezoeken, hebben wij al wel een aardig lijstje met landen die wij sowieso willen zien. Natuurlijk moeten wij vooraf bepaalde visums regelen en zoals jullie weten kan dit soms behoorlijk lastig zijn. Daarom regelen wij al onze visums gewoon lekker makkelijk online vanuit onze luie stoel. Wij schaffen al onze visums aan via Visumbuitenland.nl of e-visums.nl. Meer informatie over visums kun je hier vinden.
Geld
Tja, dan nu het allermoeilijkste van de hele reis. Hoe ga je in hemelsnaam zo veel geld bij elkaar sparen? Niet alleen de vliegtickets kosten enorm veel geld, maar ook de visums, overnachtingen, het eten en drinken, de excursies die we willen doen op reis en bijvoorbeeld de inentingen. Gelukkig ben ik zelf nogal handig met Google Sheets, dus een concrete begroting was binnen een mum van tijd gemaakt. Hierin staan niet alleen de reiskosten, maar ook de zaken die gewoon door blijven lopen (zorgverzekeringen, telefoonabonnementen, wegenbelasting van onze auto’s etc.).
Op het moment dat je weet wat je nodig hebt voor de reis is het heel simpel: Maandelijks zo veel mogelijk (be)sparen. Zo zijn wij in de afgelopen 2,5 jaar misschien 5 keer uit eten geweest, gaan wij eigenlijk nooit een weekendje weg, bestellen wij de boodschappen online (TIP! Geen impulsaankopen meer ;)) en hebben wij vooral enorm hard gewerkt.
Vera heeft zo veel mogelijk diensten gedraaid als zij kon krijgen op haar werk (en dat waren er veel, trust me..). Ik heb zelf begin dit jaar de keuze gemaakt om minder in loondienst te gaan werken en 1 dag in de week voor mijzelf te gaan werken. Dit doe ik eigenlijk al 9 jaar, maar dit keer heb ik het wat serieuzer aangepakt, wat ook enorm zijn vruchten heeft afgeworpen. Alles bij elkaar hebben wij in 1,5 jaar het bedrag bij elkaar kunnen sparen wat wij denken nodig te hebben voor 7 maanden reizen door Azië.
Al met al komt er dus best nog wat kijken bij een lange reis. Laat je echter niet uit het veld slaan en begin gewoon bijtijds met dingen uitzoeken, plannen en regelen. We hopen dat je iets hebt gehad aan deze tips. Heel veel plezier met de voorpret alvast!